News

‘Drone boven villa Arjen Lubach gaat veel te ver: privacyschending’

Arjen Lubach© NPO

Het is al decennia een gangbare praktijk: roddelbladen, en tegenwoordig websites als BekendeBuren, die hun lezers laten zien in welke huizen bekende Nederlanders wonen. Het is natuurlijk niet iets dat alleen in ons land gebeurt: je kunt ook in een handomdraai opzoeken waar de grootste Hollywood-sterren wonen. Sterrenhuizen zijn een hot topic.

Villafoto’s

Arjen Lubach moet daar als nieuwbakken RTL-ster nog wel even aan wennen, want hij heeft zowel De Gooi- en Eemlander als Shownieuws gemaand om geen foto’s van zijn nieuwe villa in Soest te publiceren. Het is opmerkelijk, omdat hij een gemeentelijk monument heeft gekocht dat gewoon op Wikipedia staat, inclusief foto.

Mediacriticus Victor Vlam vindt dat Arjen dan ook niet moet zeuren dat Story die foto’s nu op de cover heeft gezet. “Er zitten gewoon consequenties aan beroemd zijn en een van die consequenties is dat je gewoon net wat minder privacy hebt”, legt hij uit in de nieuwste aflevering van de podcast De Communicado’s.

‘Hoort erbij’

Dit hoort er simpelweg bij als BN’er, meent Victor. “Als je een gewoon iemand bent die beroemd is… Op het moment dat jij gaat scheiden, dan staat dat niet in de krant. Als jij een beroemd persoon bent, dan staat dat wel in de krant. Ja, je hebt dus privacy, maar aan de andere kant: je krijgt er ook veel dingen voor terug.”

Hij somt op: “Over het algemeen word je goed betaald voor dingen. Je compensatie, je salaris is aanzienlijk hoger dan dat van een timmerman, dus dat staat ertegenover. Er staat ook heel veel positieve aandacht tegenover. Heel veel beroemdheden worden aanbeden door fans. Je moet het dus wel in de context zien.”

Nieuwsgierig

Als Arjen de massa wil paaien, dan vraagt de massa ook wat terug, aldus Victor. “Ik kan me voorstellen dat sommige beroemdheden er niet op zitten te wachten dat hun huis op de cover van een blad staat, maar het is ook wel iets dat erbij hoort. Mensen zijn nieuwsgierig naar een beroemdheid en willen dus ook graag weten: waar woont zo iemand?”

“Het is een beetje de keerzijde van beroemd zijn, het hoort erbij en ik vind ook dat je dat moet accepteren. Er zitten wel grenzen aan. Je mag niet zomaar alles publiceren. De foto’s die in Story staan lijken vanaf de straat genomen te zijn. Ik bedoel: daar rijden gewoon mensen langs, mensen zien gewoon dat huis. Dat vind ik niet een privacyschending.”

Drones

Wat zou Victor wél te ver vinden gaan? “Het is wat anders als je met een drone boven de tuin gaat vliegen om te proberen om foto’s te maken van de binnenkant van het huis. Dat zou ik wel een privacyschending vinden die te ver gaat.”

Ook het publiceren van het precieze adres zou hij niet chic vinden, maar, zo zegt de mediakenner: “Iedereen heeft het sowieso binnen vijf minuten gevonden, omdat het huis zijn eigen Wikipedia-artikel heeft. Het is nogal makkelijk te vinden.”

Frans Bauer

Toch moeten roddelmedia het de mensen niet té makkelijk maken, aldus Victor. “Dat is het hele punt met dit soort dingen. Je wil het mensen niet té makkelijk maken, want dan krijg je Frans Bauer-taferelen dat er inderdaad mensen aan de deur staan, langskomen en een kopje koffie willen komen drinken.”

Moet de presentator vrezen voor mensen met kwade bedoelingen? Nee, denkt hij. Daar is Arjen sowieso te makkelijk voor te vinden. “Hij staat gewoon op het Mediapark.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!